Gezondheid en ziektes

Aanschaf

Er zijn heel wat belangrijke zaken die erg belangrijk zijn bij de aanschaf van een (jonge) kat:

  • Eerste indruk
  • Gezondheidsonderzoek door dierenarts
  • Vaccinaties
  • Ontworming
  • Voeding
  • Opvoeding
  • Ziektekostenverzekering

Eerste indruk
Bij de aanschaf van een (jonge) kat is het belangrijk dat uw eerste indruk goed is. Kijk of de kat actief en vrolijk is, of ze er verzorgd uitzien en of ze niet mager zijn. Als u met de kittens bezig bent mogen ze niet angstig reageren. De oogjes horen helder en schoon te zijn, net als de oren. Let er op dat de vacht glanzend is en er mogen geen parasieten te zien zijn.

Als u overweegt een raskat aan te schaffen is het verstandig om u te verdiepen in de verschillende rassen. Ieder ras heeft zijn eigen karakter en verzorging. Het is dan ook belangrijk dat u een ras kiest dat bij u past. U kunt hiervoor terecht bij de dierenarts of bij de rasvereniging. Ook kunnen zij u helpen bij het zoeken naar een erkende fokker. Een goede fokker is van zeer groot belang bij raskatten. Zij testen namelijk hun dieren op erfelijke afwijkingen (bijvoorbeeld nier- of hartafwijkingen) en kunnen u goed adviseren.

Gezondheidsonderzoek bij de dierenarts
Als alles er goed uitziet en u heeft de kat opgehaald is het toch verstandig hem door de dierenarts te laten onderzoeken. Bij dit onderzoek worden onder andere gelet op:

Oren:
Gekeken wordt of er oormijt aanwezig is. Oormijt kan door de poes op de kittens worden overgebracht. Ook als de oren tijdens het onderzoek schoon blijken te zijn, moet u wekelijks de oren controleren om eventuele infecties vroegtijdig te onderkennen. Als uw kat vaak aan zijn oren krabt en ze zijn bovendien vuil, ga er dan mee naar de dierenarts.
Vacht:
De vacht wordt onderzocht op parasieten. Mochten er vlooien worden aangetroffen dan is een vlooienmiddel nodig. Let er wel op dat bepaalde middelen pas op latere leeftijd mogen worden toegediend. De dierenarts zal samen met u zoeken naar het juiste middel voor uw dier.
Longen/hart: Er wordt geluisterd naar hart en longen om zo eventuele aangeboren afwijkingen te ontdekken.
Vaccinaties
Vaccineren is maatwerk en moet worden afgestemd op de leeftijd en levensstijl van uw kat. Het onderstaande schema is een richtlijn bij het kiezen van het juiste tijdstip voor de vaccinatie van uw kitten. Voor een goed effect van de vaccinaties is het belangrijk dat uw kitten goed ontwormd wordt (zie hieronder).

Leeftijd Vaccinatie Aanvullende enting
9 weken Kattenziekte/Niesziekte
12 weken Kattenziekte/Niesziekte Hondsdolheid (Rabiës)
Bordetella (neusdruppels)
Daarna jaarlijks Kattenziekte/Niesziekte Hondsdolheid (Rabiës)
Bordetella (neusdruppels)


Basisvaccinatie: Als het kitten 9 weken oud is, dient hij geënt te worden tegen Kattenziekte en Niesziekte. Op 12 weken wordt deze enting herhaald. Pas na deze entingen mag uw kitten naar buiten. Gaat uw kitten niet naar buiten dan moet het toch gevaccineerd worden. De virussen kunt u als eigenaar aan uw kleding of handen mee naar huis nemen. Vooral voor jonge kittens is dit erg gevaarlijk. Oudere katten zijn eveneens vatbaar voor Kattenziekte en Niesziekte. De enting moet jaarlijks worden herhaald.

Bordetella: Voor het pension is het veelal verstandig en soms verplicht om aanvullend voor Bordetella te vaccineren. Dit kan met een neusenting:

Neusenting: Vanaf 1 maand leeftijd. Een eenmalige toediening is één jaar geldig. Daarna kan de enting jaarlijks worden herhaald.
Hondsdolheid (Rabiës): Gaat uw kat mee naar het buitenland dan bent u verplicht uw kat voor Hondsdolheid (Rabiës) te laten vaccineren. De enting mag vanaf 12 weken leeftijd worden toegediend. Binnen de EU geldt dat uw kat minimaal 21 dagen voor vertrek gevaccineerd moet zijn. Aanvullende eisen zijn aan onze balie op te vragen. Ook sommige campings of bungalowparken verplichten het gebruik van een Hondsdolheidenting.

Voor een blijvende bescherming worden de entingen jaarlijks herhaald. Is uw kitten eenmaal op de kliniek gevaccineerd dan krijgt u automatisch het volgende jaar bericht voor de herhaling. Tevens wordt bij elke vaccinatie een volledig lichamelijk onderzoek bij uw kat verricht.

Ontwormen
Alle kittens zijn besmet met spoelwormen die ze via de moedermelk binnen hebben gekregen. Omdat hierdoor de groei wordt belemmerd en de kittens vermageren, moeten ze op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Een goed schema hiervoor is:

Leeftijd:                                                                          Ontworming:

3 weken                                                                           1 ste keer

5 weken                                                                           2 de keer

7 weken                                                                           3 de keer

3 maanden                                                                       4 de keer

4 maanden                                                                       5 de keer

5 maanden                                                                       6 de keer

6 maanden                                                                       7 de keer  

alle oudere katten ouder dan 6 maand                                4 maal per jaar

zogende poezen                                                               gekijk met de kittens


Ontwormen is extra belangrijk als er kleine kinderen in huis zijn De spoelwormen van de hond en kat zijn besmettelijk voor mensen. Bij Dierenkliniek "Brouwhuis" kunnen wij u adviseren welke wormmiddelen geschikt zijn. In geval van zwangerschap kan deze persoon het verschonen van de kattenbak beter door iemand anders laten doen (dit ook i.v.m. besmetting met Toxoplasmose). Nog belangrijker is om een zwangere vrouw niet in de tuin te laten werken aangezien de wormeieren ook aanwezig zijn in (tuin)aarde. Voor goedwerkende ontwormingsmiddelen kunt u bij de dierenarts terecht.

Voeding
Voor kittens is kittenvoer het beste. Dit voer moet wel van goede kwaliteit zijn zoals Hill's Kitten. Geef dit kittenvoer tot 1 jaar leeftijd. Daarna kunt u overstappen op voer voor volwassen katten zoals Hill's Adult. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen en mineralen in de juiste verhoudingen. U hoeft hier dus niets aan toe te voegen (dus vitamine- of kalkpreparaten zijn overbodig).

Opvoeding
Als een kat voor het eerst de nagels gaat scherpen en hij doet dit op een plek waar dit niet mag, is het zaak dat u hem dit zo snel mogelijk afleert. Hoe langer u daarmee wacht, des te moeilijker het gaat. Het beste is om meteen een krabpaal aan te schaffen. De krabpaal moet bekleed zijn met een stof met een verticale structuur en moet zo hoog zijn dat de kat er tegenop kan staan. Zodra uw kat ergens begint te krabben brengt u hem meteen naar de krabpaal. Deze moet natuurlijk op een plaats staan waar het diertje makkelijk bij komt. Soms helpt het om een paar druppels Valeriaan op de bovenkant van de krabpaal te sprenkelen. Katten zijn namelijk dol op de geur van Valeriaan.

Alle katten hebben behalve vlees ook (resten) van planten nodig. Een kat die niet buiten komt, begint daarom aan de kamerplanten. Behalve het ongemak van een aangevreten kamerplant bestaat er het gevaar dat uw kat van een giftige plant eet. In de dierenspeciaalzaak kunt u een bakje met kattegras halen waar hij van hartelust van mag eten.

Als uw kat iets doet wat niet mag kunt u hem op de volgende wijze bestraffen: zorg dat u altijd een plantenspuit binnen handbereik hebt, een koude waterstraal vinden ze niet prettig, maar is niet schadelijk voor het dier. Sommige gedragingen, zoals bijten in handen, leert u het beste af door de dieren te negeren. Straffen werkt in dit geval niet.

Ziektekostenverzekering
Hoe gezond uw nieuwe kat ook lijkt, toch zal hij/zij in zijn/haar leven meerdere malen een bezoek brengen aan de dierenarts. Vaak is dat voor de jaarlijkse vaccinatie, maar soms komt het voor dat u met een zieke kat naar de dierenarts moet. Om ervoor te zorgen dat u altijd naar een dierenarts kunt, ook wanneer het financieel niet zo goed uitkomt, is de ziektekostenverzekering voor dieren in het leven geroepen. In Nederland zijn op dit moment enkele betrouwbare ziektekostenverzekeringen voor dieren:


Proteq Dier & Zorg verzekering
Bij de genoemde verzekeraar zijn de voorwaarden duidelijk en helder en weet u vooraf dus precies wat u vergoedt krijgt. De dierenverzekeringen zijn eenvoudig af te sluiten voor een laag maandelijks bedrag. Voor vragen over het afsluiten van de verzekering kunt u terecht bij Dierenkliniek "Brouwhuis".


© Copyright 2008 Dierenkliniek Brouwhuis
 

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Nieuwe gebruiker?
Wachtwoord vergeten?
advertentie plaatsen - voorwaarden - links - contact - FAQ / Help - © Scripting by Slaets Filip 2008